Asperges koken volgens de Vechtdalkok:

  • De schillen van de asperges opzetten met water, zout en foelie (gebruik per liter water 15 gram zout en 3 rokjes foelie).
  • Laat dit 20 minuten tegen de kook aan zachtjes trekken en vervolgens zeven.
  • De geschilde asperges in een pan leggen.
  • Giet hier het gezeefde aspergevocht op.
  • Dek de pan af met 2 lagen aluminiumfolie.
  • Zorg dat de pan goed afgesloten wordt door het aluminiumfolie
  • Zet de pan op het vuur en breng het weer aan de kook.
  • Als de aluminiumfolie begint bol te staan, haalt u de pan van het vuur en laat het 10 minuten zo nagaren.
  • Verwijder het aluminiumfolie.
  • Laat het verder afkoelen om te bewaren of serveer de asperges nu uit het vocht.
  • Indien u de asperges op een later tijdstip gebruikt, kunt u de asperges weer opwarmen in het vocht!
  • Ga uit van 500 gram ongeschilde asperges per persoon!
  • Asperges kunt u zelf schillen, maar tegenwoordig zijn ze o.a. ook geschild verkrijgbaar bij Aspergekwekerij Ernie van der Kolk in Oudleusen

Aspergesoep, verrassend lekker & eenvoudig!

Basisrecept:

  • 1 liter asperge kookvocht of gevogeltebouillon
  • 5 dl room
  • 250 gram asperges (soepstukjes, gebroken etc..)
  • ± 30 gram allesbinder of klassiek met ± 50 gram beurre manié (= 20 gram boter verkruimelen met 30 gram bloem/meel)
  • Zout en een snufje nootmuskaat

Bereiding:

  • Het kookvocht of de gevogeltebouillon met de room en de asperges in een pan doen.
  • Dit aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken.
  • De soep goed fijn malen met een staafmixer of een blender.
  • De soep na eigen wens en dikte afbinden met allesbinder of beurre manié
  • De soep zeven en na wens op smaak brengen met zout en een snufje nootmuskaat.
  • Als garnituur kunt u stukjes asperges toevoegen aan de soep, hierin kunt u rijkelijk variëren met bijv. stukjes zalm, gekookte ham, verse tuinkruiden of gehakt ei.
  • Het bovenstaand recept is voldoende voor 4 á 6 personen.

Gerookte aspergesoep, net even iets anders!

Rook (5 minuten) in een gesloten pan met wat rookmot/zaagsel (beuk of eik) ongeveer 50 gram van de asperges in het bovenstaand basisrecept. En voeg deze ook tijdens het koken toe. Verder de bereiding van het basis recept gebruiken!