Asperges koken volgens de Vechtdalkok:
- De schillen van de asperges opzetten met water, zout en foelie (gebruik per liter water 15 gram zout en 3 rokjes foelie).
- Laat dit 20 minuten tegen de kook aan zachtjes trekken en vervolgens zeven.
- De geschilde asperges in een pan leggen.
- Giet hier het gezeefde aspergevocht op.
- Dek de pan af met 2 lagen aluminiumfolie.
- Zorg dat de pan goed afgesloten wordt door het aluminiumfolie
- Zet de pan op het vuur en breng het weer aan de kook.
- Als de aluminiumfolie begint bol te staan, haalt u de pan van het vuur en laat het 10 minuten zo nagaren.
- Verwijder het aluminiumfolie.
- Laat het verder afkoelen om te bewaren of serveer de asperges nu uit het vocht.
- Indien u de asperges op een later tijdstip gebruikt, kunt u de asperges weer opwarmen in het vocht!
- Ga uit van 500 gram ongeschilde asperges per persoon!
- Asperges kunt u zelf schillen, maar tegenwoordig zijn ze o.a. ook geschild verkrijgbaar bij Aspergekwekerij Ernie van der Kolk in Oudleusen
Aspergesoep, verrassend lekker & eenvoudig!
Basisrecept:
- 1 liter asperge kookvocht of gevogeltebouillon
- 5 dl room
- 250 gram asperges (soepstukjes, gebroken etc..)
- ± 30 gram allesbinder of klassiek met ± 50 gram beurre manié (= 20 gram boter verkruimelen met 30 gram bloem/meel)
- Zout en een snufje nootmuskaat
Bereiding:
- Het kookvocht of de gevogeltebouillon met de room en de asperges in een pan doen.
- Dit aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken.
- De soep goed fijn malen met een staafmixer of een blender.
- De soep na eigen wens en dikte afbinden met allesbinder of beurre manié
- De soep zeven en na wens op smaak brengen met zout en een snufje nootmuskaat.
- Als garnituur kunt u stukjes asperges toevoegen aan de soep, hierin kunt u rijkelijk variëren met bijv. stukjes zalm, gekookte ham, verse tuinkruiden of gehakt ei.
- Het bovenstaand recept is voldoende voor 4 á 6 personen.
Gerookte aspergesoep, net even iets anders!
Rook (5 minuten) in een gesloten pan met wat rookmot/zaagsel (beuk of eik) ongeveer 50 gram van de asperges in het bovenstaand basisrecept. En voeg deze ook tijdens het koken toe. Verder de bereiding van het basis recept gebruiken!